Rotermann kvartalo požeminė stovėjimo aikštelė Taline

Rotermann kvartalas - tai buvusi pramonės zona Talino širdyje. Šiam kvartalui modernios prekybos, pramogų, verslo centrų ir gyvenamosios zonos suteikė naujos gyvybės.

Mūsų inžinieriai išnaudojo savo specifinius įgūdžius statydami dviejų lygių požeminę stovėjimo aikštelę, kuri buvo po vertingu paveldo objektu - gruntas buvo silpnas, o viršuje esančios istorinės konstrukcijos trapios. Stovėjimo aikštelė buvo statoma lygiagrečiai su naujais parduotuvių, biurų ir butų pastatais viršuje.

Nauji sprendimai Estijoje

Kvartalas nutolęs tik 500 metrų nuo Talino įlankos. Šios vietos problema ta, kad tai buvęs jūros dugnas su minkšto ir silpno grunto sluoksniais ir neįprastai aukštai (1,5 - 2 metrų gylyje) esantis gruntinis vanduo. Kadangi garažo pagrindo plokštės yra beveik septyniais metrais žemiau nei gruntinio vandens lygis, reikėjo įveikti didžiulį slėgį. Vienas iš būdų – spraustasienių montavimas apie iškastą vietą. Toks sprendimas pirmą kartą įgyvendintas panašiame požeminės stovėjimo aikštelės projekte Estijoje. Siurbliai ir drenažo sistemos taip pat atliko svarbų vaidmenį.

Buvo svarbu palaikyti kuo mažesnę vibraciją ir apsisaugoti nuo grunto poslinkio, žalos viršuje ir apačioje esantiems pastatams. Montuodami spraustasienes naudojome specialų nedidelės vibracijos presą ir išdėliojome jutiklius bei šimtus geodezinio matavimo taškų šalia pastatų, kad galėtume stebėti situaciją.

Daugiausia nerimo mūsų komandai kėlė būsimos stovėjimo aikštelės vietoje stovintis 53 metrų aukščio plytų kaminas. Kamino stabilumui ir apkrovos palaikymui buvo panaudotas atraminę sieną suformuojančių atraminių polių ir įtemptų lynų derinys.

Detalės

Rotermann kvartalo požeminė stovėjimo aikštelė Taline
Dollimar Invest
Talinas
Estija
2016